مجلس نمایه

نایب رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی طرح اجرای اصل ۱۵ قانون اساسی برای تدریس زبان‌های محلی و قومی در مدارس را خلاف امنیت ملی می‌داند.

به گزارش مشرق، در اصل ۱۵ قانون اساسی آمده است: «زبان و خط رسمی و مشترک مردم ایران فارسی است، اسناد و متون رسمی و کتب درستی باید با این زبان و خط باشد، ولی استفاده از زبان های محلی و قومی در مطبوعات و رسانه های گروهی و تدریس ادبیات آنها در مدارس در کنار زبان فارسی آزاد است».

همین اصل مبنای تصویب کلیات طرحی در کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس شورای اسلامی شده است که تدریس زبان‌های محلی و قومی در مدارس و دانشگاه‌های کشور را میسر می‌سازد.

علیرضا منادی رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی درباره تصویب این طرح می‌گوید: حق آموزش به زبان مادری در بسیاری از اسناد و معاهدات حقوق بشری مانند منشور زبان مادری، اعلامیه جهانی حقوق زبانی، بندهای ۳ و ۴ اعلامیه حقوق اشخاص متعلق به اقلیت‌های قومی، ملی، زبانی و مذهبی، ماده ۳۰ کنوانسیون حقوق کودک، ماده ۲۷ میثاق بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی مورد تاکید قرار گرفته است.

با اینحال احمد نادری نائب رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی نظر متفاوتی دارد و می‌گوید این طرح را خلاف مصالح امنیت ملی می‌داند.

مشروح گفتگو با احمد نادری را در ادامه بخوانید:

** نباید نظم طبیعی جامعه را به هم ریخت

 اخیراً کمیسیون آموزش طرحی را برای آموزش ادبیات زبانهای محلی و اقوام تصویب کرده است، طرح چنین موضوع یا موضوعاتی را در مجلس چگونه ارزیابی می کنید؟

نادری: در ابتدا باید باید به دو نکته اشاره کنم نخست اینکه در روزی که کلیات طرح در کمیسیون به رای گذاشته شد،  بنده در مسافرت کاری بودم و در مجلس حضور نداشتم و از قبل هم در جریان این طرح نبوده ام که ملاحظاتم را خدمت همکارانم بیان کنم و در جلسه روز یکشنبه ۱۴ آذر ۱۴۰۰ هم که دیدم جزئیات این طرح در دستور کار است، به نشانه اعتراض جلسه کمیسیون را ترک کرده و البته به همکاران حاضر هشدارهای لازم را دادم.

 به نظرم برخی موضوعات از جهت جنس و ماهیت ظرفیت تقنینی ندارند و نیازی هم نیست مجلس در همه موارد و زمینه‌ها قانون گذاری کند، در حال حاضر کشور ما با تورم قوانین و مقررات مواجه است و این با فلسفه قانون و قانون گذاری که واجد ویژگی هایی چون عام بودگی، پیش بینی پذیری و دارا بودن ضمانت اجرای روشن است مغایر است. برخی موضوعات دارای ماهیت تخصصی، تکثر و تنوع موضوعی و اجرایی هستند بگونه‌ای که در عمل قانونگذاری در آن حوزه ممتنع است، اینجاست که علمای علوم اجتماعی و حقوق معتقدند که مجلس باید به شان دیگرش یعنی نظارت تکیه کند و از قانون نویسی غیر عملیاتی بپرهیزد.

به عنوان مثال جامعه ممکن است به صورت تاریخی دارای نظمی طبیعی و خودبنیاد باشد در این صورت قانون باید پاسدار و امتداد بخش این نظم و سامان تاریخی باشد نه اینکه به صورت اراده­‌گرایانه نظم را به هم بریزد و منازعه های مصنوعی و فرسایشی را ایجاد کند.

**دوگانه زبان ملی - زبان محلی یا قومی در ایران هیچگاه وجود نداشته

 آیا این طرح را مصداق این دیدگاه کلی خود می دانید و معتقدید که این موضوع نیز فاقد ظرفیت قانون ­نویسی و ماهیت تقنینی است؟ 

نادری: بله همین طور است!  اول اینکه برخلاف تمامی کشورهای غرب آسیا، کشورما یعنی ایران دارای نظمی زبانی و فرهنگی طبیعی است. هیچ اراده‌ای برای تحمیل زبان فارسی یا ممانعت از  زبان­های محلی و قومی وجود نداشته و ندارد و از زاویه زبان‌شناختی تاریخی هم می‌توان گفت زبان فارسی زبان مادری و فرهنگی و تاریخی همه ایرانیان است چون اصلاً قومی به نام فارس در ایران وجود ندارد که این زبان به صورت خاص منتسب به آنها باشد. شاید نقشی که آذربایجانی‌ها و کردها، مازنی و گیلکها در آفرینش و بسط زبان فارسی داشته اند ساکنان استان فارس و مشهدی ها نداشته­ اند یا نقشی یکسان ایفا کرده ­اند. لذا باید گفت که ایران؛ کانادا، بلژیک و سوئیس نیست و دوگانه زبان ملی - زبان محلی یا قومی در ایران هیچگاه وجود نداشته و همه ایرانی ها این زبان را میراث خود دانسته و زبان های محلی نیز به موازات زبان ملی در ایران همیشه آزاد بوده­اند، حتی یک مورد ممانعت از استفاده از زبان محلی در مناسبات اجتماعی و سیاسی و فرهنگی وجود ندارد.

** نباید نظم طبیعی زبانی در ایران را به هم بریزیم

 توجه داشته باشید که مناسبات اجتماعی و فرهنگی تنها در آموزش و پرورش رسمی خلاصه نمی‌شود بلکه طیفی از کنش‌های اجتماعی و فرهنگی را در برمی گیرد، بعنوان مثال طبق آمارها تعداد کتب، تئاترها، مطبوعات و فیلم‌هایی که به زبان‌های محلی در ایران ساخته شده­اند از تمام کشورهای همسایه ما به ویژه ترکیه بیشتر است که همه می دانند قدرتمندتر از آموزش و پرورش رسمی هستند. لذا ما نباید تحت تاثیر روایت‌های غیر تخصصی و رسانه‌ای خاصی قرار بگیریم و تصور کنیم به صرف اینکه زبان‌های محلی تحت آموزش رسمی در مدارس نیستند پس در حال زوال هستند. به صورت کلی نباید به گونه ای قانون‌نویسی کنیم که نظم طبیعی زبانی در ایران را به ­هم بریزیم و شهرها و محلات کشور را به عرصه منازعه زبانی تبدیل کنیم و تجربه هندوستان را به شکلی دیگر تکرار کنیم.

** تعداد دقیق زبان‌های محلی در ایران مشخص نیست

* تصویب چنین طرحی چگونه نظم طبیعی زبانی در کشور را مختل می‌کند؟

نادری: اصل ۱۵  قانون اساسی به صراحت اجازه آموزش ادبیات زبان‌های محلی و قومی را داده است و به اندازه کافی روشن است بگونه ای که دیگر نیاز به قانون گذاری و ورود مجلس ندارد. این وظیفه فرهنگستان زبان و نهادهای تخصصی مثل وزارت میراث فرهنگی  است که این موضوع را به انجام برساند. بدیهی است که تکرار صرف اصل قانون اساسی در قانون عادی بر خلاف حکمت قانون گذاری است.

بنده بعنوان یک مردم شناس که رشته تحصیلی و آکادمیک خودم در این حوزه است، از چند مرکز و کارشناس زبان شناسی ایرانی  پرسیده ام که در حال حاضر در ایران چند زبان محلی داریم؟ هیچ یک از آنها تعداد دقیق آنها را نمی دانند، چون ما در این زمینه کار خاصی انجام نداده‌­ایم و احساس نیاز هم نداشته ­ایم. برخی معتقدند در ایران بیش از  پانصد زبان و گویش محلی وجود دارد با این وصف آموزش و پرورش چگونه و با چه ساز وکار و امکاناتی می خواهد همه آنها را آموزش دهد؟ مثلا در حوزه ادبیات محلی آذربایجان دهها نوع ادبیات و گویش محلی وجود دارد، در حوزه کردی به میزان بیشتری تنوع وجود دارد، در حوزه زبان های گیلکی، مازنی و بلوچی این تنوع به مراتب بیشتر است و شناسایی تک تک آن ها نیازمند صرف وقت و شناسایی تخصصی است که تاکنون انجام نگرفته است.

** تصویب طرح آموزش زبان‌های محلی موجب منازعه می‌شود

تصویب چنین طرحی در مرحله اول موجب منازعه گویشوران زبان های محلی با هم می شود گاه در یک شهرستان یا شهر و حتی در یک بخش چندین زبان و گویش محلی با ادبیات محلی خاص وجود دارد، چطور می‌توان یکی را آموزش داد و بقیه را مجبور به یادگیری ادبیات دیگری کرد ؟ بی تردید  زمینه منازعات محلی زیادی فراهم می گردد و این یکی از مجراهایی است که امنیت ملی و سلامت نظام آموزش عمومی کشور را مختل می‌کند. جالب است بدانید که انگلیسی‌ها با دامن زدن به تنوعات و تکثر های زبانی در هند زمینه را برای منازعات محلی و در نهایت قبولاندن زبان انگلیسی به همه گروه های زبانی فراهم کردند. به علاوه اینکه حتی اگر به شیوه‌های مختلف مثل اختصاص نمره یا تشویق و اجبار آموزشی صرفاً یکی از زبان‌های محلی را آموزش دهیم در این صورت یکی از زبان های محلی را ارتقا خواهیم داد و با استانداردسازی ناعادلانه باقی زبان‌های هم ارز از بین خواهند رفت و این بر خلاف عدالت و حقوق زبانی گروه های زبانی مختلف و تخریب آشکار میراث فرهنگی کشور است.

** نباید قانونی تدوین کنیم که منجر به تضعیف زبان ملی شود

 پس به نظر شما اولین آسیب چنین طرح هایی ایجاد منازعات محلی بر سر تنوعات زبانی است، در مورد نسبت آن با زبان ملی این طرح چه تاثیر خواهد داشت؟

نادری: همانطور که گفتم زبان فارسی میراث همه ایرانیان و رکن مهم هویت ایرانی است و وظیفه دولت و مجلس و مردم پاسداری از آن است . وقتی که رهبری انقلاب به صراحت فرمودند ما باید به گونه‌ای پیش برویم که هر کس در جهان خواهان دستیابی به علم روز شد باید احساس نیاز کند که زبان فارسی را یاد بگیرد تکلیف تمامی سیاستگذاران در حوزه‌های مختلف روشن است و امر و دغدغه ایشان باید مبنای تمامی کنش‌های فرهنگی و علمی قرار گیرد. بعلاوه در شرایط حاضر گروه‌های مختلف مورد حمایت دشمنان ایران در صدد تضعیف هویت ملی ایران هستند همه ما باید مراقب باشیم که قانون یا سیاستی تدوین نکنیم که ناخواسته منجر به تضعیف زبان ملی ایران شود.

** برخی نمایندگان برای راضی کردن حامیان خود قول‌هایی می‌دهند که باوری به آن ندارند

یکی از آسیب‌های نظام‌های پارلمانی این است که ممکن است نمایندگان برخی حوزه های محلی برای اینکه اقلیتی از حامیان خود را راضی کنند قول‌هایی می‌دهند یا کارهایی را انجام می‌دهند که حتی به آن باوری هم ندارند و صرفا درصدد استفاده ابزاری از آن موضوع هستند. با اطمینان میگویم که در مجالس قبل نمایندگانی  پیگیر زبان‌های محلی و قطبی سازی زبانی در کشور بودند که خود و خانواده شان هیچ علاقه ای به آن زبانها نداشتند و حتی فرزندانشان هم زبان پدری و مادریشان را هم بلد نبودند، البته خوشبختانه در مجلس انقلابی کنونی تمامی نمایندگان با حسن ظن و علاقه به کشور موضوعات را پیگیری میکنند. به صورت کلی من نگرانم که تصمیم گیری پیرامون کیفیت آموزش زبان های محلی در چنین فضای سیاسی و شتابناکی انجام گیرد و برخی برای کسب آرا طیفی خاص در انتخابات های آینده طرحی را به تصویب برساند که زمینه منازعات ملی را فراهم کند و این فرایند اصلا به نفع کشور نیست و برخلاف روح قانون اساسی و اصل ۱۵ است.

** رئیس مجلس و مراجع بالادستی اجازه بازی با امنیت ملی را ندهند

 و سخن آخر؟

نادری: حتما در آینده به صورت تخصصی تری به این طرح و مباحث پیرامون آن خواهم پرداخت اما اجمالاً می‌خواهم بگویم که امیدوارم دوستان ما در کمیسیون آموزش و سایر سیاست گذاران کشور این اجازه را بدهند که ابتدا نهادهای تخصصی اطلس زبانهای قومی- محلی ایران را تدوین کنند تا بتوانیم شناخت درستی از تعداد، عرصه و زمینه زبانی کشور داشته باشیم و سپس پیرامون نحوه آموزش آنها تصمیم بگیریم . این موضوع آنقدر تخصصی است که حوزه وظایف فرهنگستان زبان است  و ما نباید باری را به وزارت آموزش و پرورش تحمیل کنیم که حقیقتا توان تحمل و انجام آن را ندارد بعلاوه این وزارت خانه را هم به عرصه منازعات محلی تبدیل کنیم به گونه ای که بستری برای تسویه حساب های محلی تبدیل شود به ویژه آنکه دشمنان در شرایط حاضر به دنبال فرصت هایی برای ضربه زدن به امنیت و تمامیت ارضی ایران هستند. این موضوع آنقدر پیچیدگی و اهمیت اجرایی دارد که بهترین موضع برای مجلس حمایت و نظارت بر اجرای آن است. انتظار می رود که جناب آقای قالیباف و سایر نهادهای بالادستی به این موضوع ورود کرده و اجازه بازی با امنیت ملی را ندهند و این طرح بحث برانگیز و ضدامنیت ملی به بایگانی سپرده شود.

منبع: فارس

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 35
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 5
  • مرتضی IR ۱۷:۵۷ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۸
    4 9
    این اقدام یعنی تجزیه کشور
    • مجتبی از زنجان IR ۰۹:۰۵ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۹
      0 1
      تدریس در دانشگاه بد نیست تو همه210کشور که زبان دارند هستش خلاف امنیت خودمختاری یا نام قوم روی استان باشه هستش نام استان ها رو معمولی کنید و البته زیاد کنید
    • IR ۰۹:۱۳ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۰
      1 0
      کشور بر اساس قانون اساسی شکل گرفته و نظم پیدا کرده است قانون اساسی هر کشور بالاترین مرجع قابل استناد هر کشور است بنابراین عدم اجرای قانون اساسی و ایجاد شک و شائبه در اصول آن در تمام کشورهای جهان مستوجب مجازات و اخراج از کارهای دولتی است . آقای نادری هم باید محاکمه شوند که با توهین به اصل قانون اساسی سعی در ایجاد فتنه دارند . قانون اساسی باید اجرا گردد هربند بندش و مو به مو هر کسی به میل خود بندی از آن را مغایر مثلا امنیت ملی ، ارزشهای اسلام و ... بداند سنگ روی سنگ بند نمی شود
  • یک برادر IR ۱۷:۵۷ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۸
    12 3
    حق انسانی، دینی، فرهنگی ، تاریخی، هویتی، و قانونی نمی تواند ضد امنیتی باشد. به رسمیت شناختن تفاوت های زبانی خود عامل قدرت و جذابیت حیات در یک کشور است. این تفاوت ها را خدا نیز می پسندد: و خلقناکم شعوبا و قبائل لتعارفوا
  • مرتضی IR ۱۸:۱۲ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۸
    5 13
    این منادی نماینده تبریز باید از کمیسیون آموزش مجلس بیرون رود با این طرحهای تجزیه طلبانه اش.
    • IR ۰۰:۳۱ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۹
      2 1
      منادی از مجلس برود و بنی صدر به مجلس بیاید شما بگید از طرف صهیونیست ها و انگلیسی ها حرف می زنید یا ایرانی ها
  • مجتبی از زنجان IR ۲۰:۳۷ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۸
    0 9
    شما آمدید اسم قوم رو روی استان گذاشتید این که بدتر از داشتن رسانه و تدریس در دانشگاه است
    • اهری IR ۲۲:۰۴ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۸
      3 0
      اشتباه زیادی داری میگی
    • مجتبی از زنجان IR ۰۹:۱۳ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۹
      0 1
      تدریس تو دانشگاه هیچ مشکلی نداره در عوض نام قوم از روی استانها حذف بشه در عوض استانهای قومی مرزی بشن چالش کمتر میشه
    • مجتبی از زنجان IR ۱۱:۵۴ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۹
      0 0
      اهری جان چه اشتباهی
  • Fara hare IR ۲۰:۴۲ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۸
    1 9
    با پول کشور برای تجزیه کشور.حداقل از فرانسه یاد بگیرید چجوری زبانش رو تو جهان گسترش داده..خب کسی میخواد زبان محلی شو تدریس کنه بزارید با پول خودشان حداقل راه بندازند.مثل این میمونه که هند برای هفتاد هشتاد زبان محلیش کلاس درس تو نقاط مختلف کشورش بزاره یا آمریکا با اون همه مهاجر از آفریقا و آسیا و دویست کشور با پول خودش اموزش دویست زبان رو تو ایالت‌های مختلفش راه بندازه .همین شبکه های محلی که راه انداختید رو دادید رسما دست تروریست‌های تجزیه طلب.شبکه کردستان رو برید نگاه بندازید انگار مال یک کشور دیگه ست.
  • IR ۲۱:۲۲ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۸
    6 1
    نادری اشتباه می کنه
  • مجتبی از زنجان IR ۲۳:۰۸ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۸
    0 6
    نام قوم روی نام استان بگذاری بدتر هستش تا تدریس در مدارس یا انتشار روزنامه و نوشتن تابلوی ها به اون قوم
  • IR ۰۰:۳۴ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۹
    1 0
    مشخص کنید کی به این آقای نادری رای داده نماینده کجاست 400 شبکه ماهواره ای دارند کشور را تجزیه می کنند بعد این اقا می آید حرف انگلیسی ها را می زند که قومیت ها برای ایران خطر است
  • IR ۰۰:۳۸ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۹
    1 0
    خوب کشوری مثل شوروی با وجود ادیان و قومیهای زیاد همه کشورهای مستقل شده ازش باز می خواهند به همان شوروی برگردند حتی مسلمانان و ترکهایش چرا چون نظم حاکم بود نه زبان در یاران برعکس است چون نظم غربی که نداریم تقوا هم نداریم می گردیم مثل آقای نادری زبان مشترک داشته باشیم در حالی که هند و پاکستان زبان مشترک دارند اما 80 سال است باهم می جنگند صربها و کروات ها همزبان هستند اما دشمن هم
    • مجتبی از زنجان IR ۱۱:۲۲ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۹
      0 1
      نام شوروی رو میگی خاطرات بد تداعی میشه البته همه210کشور زبان دارند اما اسم قوم رو روی استان میگذارند اسم استان معمولی باشه چالش هم کمتره و استانهای قومی مرزی باشه
    • مجتبی از زنجان IR ۱۱:۵۵ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۹
      0 1
      زبان پاکستان پنجاب هستش در هند یک ایالت هستش ایالت پنجاب به مرکزیت چندیگر زبان هند هندی هستش
  • IR ۰۰:۴۱ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۹
    1 0
    شاعر خوب جواب دندانشکنی به آقای نادری داده : ای بسا هندو و ترک همزبان. ای بسا دو ترک چون بیگانگان. پس زبان محرمی خود دیگر است. همدلی از همزبانی بهتر است
  • IR ۰۰:۴۲ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۹
    2 0
    قومیت ها وزبان ها برای ایران ظرفیت است اگر بتوانیم استفاده کنیم نه تهدید اما اگر ما نتوانیم از این ظرفیت ها استفاده کنیم نادری عزیز دشمنان از این ظرفیت استفاده خواهند کرد
  • IR ۰۰:۴۳ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۹
    2 0
    مسئولان رده بالای مملکتی اگر نتوانند این مشکل را حل کنند و فقط با این استدلال که ما فارس نداریم و ما ترک نداریم با مشکلات برخورد کنند مکانیسم انکار ما دچار ابرچالش بزرگی در ده سال آینده روبرو خواهیم شد
  • IR ۰۰:۴۴ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۹
    2 0
    خود نادری خلاف امنیت ملی کشور دارد سخنرانی می کند باز روش هم می شود
  • IR ۰۰:۴۵ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۹
    3 0
    اگر اقوام نبودند الان کشوری بنام ایران بود مسلما نه
    • مجتبی از زنجان IR ۱۳:۱۸ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۹
      1 0
      ببنید همه210کشور در جهان زبان دارند اما نام قوم روی استان اشتباه هستش در عوض استانها رو مرزی ایجاد کنید تعصب کمتر میشه الان سوییس 4زبان رسمی داره و26کانتون اسم کانتون معمولی
    • IR ۱۳:۵۳ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۹
      0 2
      اقوام؟ مگر قومی بجز قوم ایرانی نداری؟
  • مهدی US ۰۴:۵۶ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۹
    3 0
    تفکر فاشیستی دارد.
  • AU ۰۷:۳۹ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۹
    0 2
    اصلا چنین چیزی نیاز به قانون داره،هرکس میخواد زبان محلی یاد بگیره،اموزشگاه خصوصی بزارید،بره خودش یاد بگیره.
  • IR ۱۳:۵۲ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۹
    0 2
    ای رجب بدان که ما آذری های ایران مرزبانهای شمال غربی ایران هستیم.
  • مجتبی از زنجان IR ۱۳:۵۴ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۹
    1 0
    آموزش در مدارس و دانشگاه اشکالی نداره حتی باعث فرهنگ سازی میشه
  • IR ۱۳:۵۴ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۹
    0 0
    من یک آذری هستم و شدید شک دارم
  • IR ۱۳:۵۹ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۹
    0 0
    ای مردم گول نخورید الان در زمانه تصویب طرح شفافیت است و اینان اینگونه شلوغ کاری میکنند.
  • IR ۱۴:۰۲ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۹
    0 1
    اگر شهدای مدافعان حرم نبودند الان داعشی ها کجا بودند
  • IR ۱۴:۱۳ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۹
    0 2
    ترکیه هم باید زبان فارسی و ترکی و عربی و یونانی را هم در مدارسش بیاورد فقط ۵۰درصد جمعیت ترکیه ترک هستند.
  • IR ۱۴:۱۳ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۹
    3 0
    الان هم زبان اکثر ایران فارسی نیست
  • IR ۱۵:۰۳ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۹
    3 0
    نادری تو به رئال مادریدت با پول بیت المال برس. تو اگه آدم بودی از زادگاهت سیرجان نماینده میشدی نه تهران. ما چه بدبختیم که گیر این نخاله ها افتادیم.
  • IR ۰۹:۰۵ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۰
    1 0
    اصول قانون اساسی خدشه ناپذیر و غیر قابل تفسیر هستند امثال نادری که هنوز درک نکرده اند قانون اساسی یعنی چی باید از مجلس اخراج گردند که هیچ باید به جرم توهین به قانون اساسی و ایجاد شائبه در آن محاکمه گردند .

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس